JONATHAN (22) - KLIMAATACTIVIST
- Jessie Maasbach
- 27 mei 2021
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 jun 2021

Jonathan groeide op in Erfurt, een stad in het midden van Duitsland. Hoewel zijn ouders geen echte activisten waren, stonden zijn ouders wel altijd al open voor deze ideeën. Hij leefde bij zijn ouders bijvoorbeeld wel milieubewust door gebruik te maken van biologische producten en hij is een keer of twee keer mee geweest naar een anti-kernenergie protest. De echte klimaatactivist in hem kwam naar boven tijdens de zomer van 2019. Dat was de periode dat Fridays For Future – een wereldwijde klimaatbeweging – in Duitsland erg groot werd en aan populariteit won. Hij ging een aantal keren naar verschillende demonstraties van hen en daar ontdekte hij zijn passie voor klimaatactivisme.
Toen hij voor zijn studie Diermanagement naar Leeuwarden verhuisde, viel hem op dat er eigenlijk helemaal geen klimaatorganisatie was in Leeuwarden. Dat vond hij gek aangezien hij daar op de meest duurzame hogeschool van het land zit en er behoorlijk wat jonge mensen wonen. Hij denkt dat het onder andere te maken heeft met het feit dat Nederlanders, of in ieder geval Friezen minder snel de straat op gaan dan hij gewend was van thuis.
Fridays For Future Leeuwarden
Hij vond dat er echt iets moest gebeuren en dus besloot hij zelf maar een klimaatorganisatie te starten. “Ik zat al lang met de gedachte, maar ik vond het nogal spannend om in mijn eentje zoiets te beginnen. Ik kende ook veel mensen die het belangrijk vinden, maar velen vonden het een te grote stap om echt daadwerkelijk iets met mij te starten.” Uiteindelijk kwam hij in contact met een studiegenoot die daar wel voor open stond en al snel kwam daar ook een derde persoon bij. Met zijn drieën durfden ze het aan; ze startten Fridays For Future Leeuwarden. Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Ze hadden alle drie nog nooit zoiets gedaan en moesten veel uitzoeken. Ze namen onder andere contact op met verschillende studentenverenigingen. Weer bleek; veel mensen vonden het een mooi initiatief, maar vonden zelf meewerken toch een stapje te ver.

Herrieschoppers
Waarom zelf meedoen voor mensen vaak een stap te ver is, heeft verschillende redenen, denkt Jonathan. Een van die redenen is volgens hem dat veel mensen het erg spannend vinden. Mensen zijn volgens hem bang om als herrieschoppers te worden gezien. “Dat is ook wel iets dat ik merk als we op straat bezig zijn met een protest. Je ziet dat mensen niet eens kijken naar je boodschap, ze zien je op straat en hebben gelijk een mening klaar. Dat maakt het ook lastiger.”
Inmiddels is Fridays For Future Leeuwarden in ieder geval een heuse organisatie, ze hebben rond de 10 tot 20 organisatoren en de betogingen en andere protestuitingen worden vaak bezocht door tussen de 50 en 100 man. “Het grootste doel van Fridays For Future Leeuwarden is om de politiek te laten erkennen dat we in een grote crisis zitten en dat ze zich daar ook naar gaan gedragen door passende maatregelen te nemen. We willen dat de klimaatdoelen overeenkomen met het klimaatakkoord van Parijs.”

Verschillende protestuitingen
Met Fridays For Future Leeuwarden maakt Jonathan gebruik van verschillende protestuitingen. Ze gebruiken hun sociale mediakanalen, organiseren demonstraties, geven presentaties op scholen en regelen ook meer specifieke acties. “In februari hadden we een actie over de Elfstedentocht naar aanleiding van een aantal koude dagen waardoor iedereen even kon schaatsen” legt hij uit. Daarvoor verzamelden ze meer dan 70 paar schaatsen.
“Er is een samenhang tussen de klimaatcrisis en het feit dat de Elfstedentocht al meer dan 20 jaar niet meer door heeft kunnen gaan. Deze actie is dan niet een directe demonstratie, maar draagt hopelijk wel bij aan meer bewustwording” aldus Jonathan. Hij heeft het gevoel dat dit soort acties, in ieder geval in Leeuwarden, misschien zelfs beter werken dan demonstraties. “Hierbij kwamen we heel goed in contact met voorbijgangers. Mensen spraken ons aan en vroegen ons waar we mee bezig waren en wat het betekende.” Het is volgens hem echter wel van belang om een combinatie van dit soort acties en van demonstraties te houden. “Met demonstraties bereik je de politiek en dat is ook heel erg belangrijk.”


Er moet iets veranderen
“Iedereen heeft natuurlijk een impact op het klimaat en je keuzes hebben daarop ook zeker invloed. Het is bijvoorbeeld goed om meer met het openbaar vervoer te reizen en minder vlees te eten. Maar op dit moment maken de systemen en de overheid het heel lastig om milieubewust te leven” zegt hij. Zo legt hij uit dat vleesvervangers veel duurder zijn dan vlees omdat er relatief weinig belasting wordt geheven op vlees. Hetzelfde geldt voor het reizen met openbaar vervoer, dat is duurder dan het reizen met het vliegtuig omdat er geen belasting wordt geheven op kerosine, terwijl dat veel vervuilender is. Dat vindt hij maar gek. “Het wordt mensen vanuit die systemen dus lastig gemaakt om milieubewust te leven. Je hoeft daarom ook echt geen vegan te zijn om op te staan voor het milieu. Je hoeft niet zelf perfect te zijn om de regering om verandering te vragen, dat zou oneerlijk zijn.”
Comments